Budgetrenovera kakel

Det finns räddningar för den som inte har möjlighet att lägga ned stora pengar på renovering. Idag går det enkelt att göra renoveringar som inte kostar så mycket. Det gäller bara att vara kreativ och tänka ut bra saker att göra för att hålla sig inom budget och få ett godkänt resultat. Drömmen är såklart alltid att ha obegränsat med pengar och göra en drömrenovering.

Liten budget och stort resultat

Ett bra sätt att göra om köket om man inte har en stor budget är att måla kaklet istället för att lägga nytt. Väljer man att måla kaklet kan man lätt skapa ett helt nytt rum med hjälp av lite färg. Det kan dessutom bli riktigt snyggt om man har lite struktur på kaklet sedan innan. Det är lättare än man tror att måla kakel. Precis som med mycket annat jobb med att göra om krävs det en hel del förarbete för att få till ett bra slutresultat. När det kommer till kakel handlar det mycket om att tvätta ordentligt och se till att få bort all smuts och fett från både plattor och fogar.

Liten budget och stort resultat

Liten budget och stort resultat

När man tvättar kakel gäller det att använda sig av målartvätt för själva plattorna. Det är också bra att använda utspädd ättika för att tvätta fogarna, även om smutsen inte syns särskilt bra kan det vara bra att få bort precis allt innan man börjar måla. För att få ett riktigt bra resultat gäller det att vara noggrann med tvätten av plattorna. Torka av plattorna med rent vatten efter att du är färdig både med måltarvätten och den utspädda ättikan. Finns det hål och sprickor kan det vara bra att laga dessa med spackel innan man påbörjar målningen. När man väljer spackel ska man vara noga och välja ett spackel som är för våtutrymmen. Ytan bör sedan slipas med sandpapper för att det ska bli snyggt när man målar.

Grundmåla med en häftgrund

För att färgen ska fästa riktigt bra är det bra att måla en grund med en häftgrund. Har man möjlighet bör man välja en som är anpassad för svåra underlag. Det kommer att få färgen att fästa bättre senare. Innan man påbörjar målningen bör man se till att ytan är riktigt torr. För ett jämnt resultat kan det vara bra att använda sig av en roller och bäst på det här underlaget är ofta en gummiroller. För att få grunden i fogarna ordentligt kan man behöva använda en pensel på dem.

När man är färdig med grundarbetet börjar man med den färg man har valt. Det kan vara lämpligt att välja en lackfärg som är lite blank. Om nyansen är någorlunda lika kan det räcka med två lager av lackfärgen för att få det att täcka helt. Den första tiden kan det vara bra att var försiktig med ytan innan färgen har hunnit härda helt. Det brukar ta ungefär en vecka innan den gjort det, men det kan vara bra att fråga när du köper färgen för att vara helt säker.