Företag som erbjuder kakel

Kakel är ett material som används inom byggindustrin för framförallt badrum och köksutrymmen. Materialet är ofta slitstarkt och tål vatten. Det används på offentliga platser, exempelvis på tunnelbanestationer, toaletter och matsalar. För sådana platser är kakel ett mycket lämpligt material, eftersom det är så lätt att rengöra. Kakel är lergodsplattor som glaserats på ena sidan, de kan vara mönstrade eller enfärgade. De flesta kakelplattorna tål inte frost. Kakel och klinker är två olika begrepp som båda syftar till glaserade plattor. Skillnaden är att klinker används för att täcka golv, men också väggar, medan kakel endast används på väggar. Kakel är mer ömtåligt och porösare.En speciell typ av kakel är den som används till kakelugnar. Denna är oftast vackert mönstrad. I vissa delar av världen finns det en stark tradition av lergodsplattor, exempelvis i Spanien, där man beklär vissa byggnader med kakel. I Barcelona finns det en hel park med kakel och mosaikkonst.

Plattsättningen

Plattsättningen

Att kakla ett utrymme i hemmet går att göra själv, men för att slippa stress över ifall fuktspärrarna är tillräckligt bra gjorda, eller riskera att det blir ojämnt kan man såklart anlita professionell hjälp. Är du dock en händig person kan du kakla ditt kök eller badrum utan större bekymmer. På internet hittar man massor av tips, instruktionsfilmer och knep angående allt ifrån hur mycket kakel du skall köpa till hur du ska sköta ditt kakel när det är på plats. I köket behöver man inte ens göra en fuktspärr då man kaklar, eftersom vattenmängderna som kommer att åka mellan fogarna är minimala.

Kakel går att köpa i olika kvaliteter, färger och former. Priset kan variera oändligt mycket och det är viktigt att man är medveten om vad det är för produkt man köper. Det finns speciella affärer som riktat in sig på kakel, exempelvis FF Kakel, eller Hallbergskakel som båda ligger utanför Göteborg. I Stockholmsområdet finns bland annat Kakelpalatzet i Bromma och Kakelkompaniet AB mer centralt. Kakel finns även att köpa på byggvaruhus, Bauhaus och Hornbach har båda stora utbud av olika kakelplattor. Det lättaste sättet att hitta en kakelförsäljare är att söka på internet efter kakel-affärer i ditt närområde.

Ett annat sätt att köpa kakel är att göra det online. Detta kan vara väldigt bra, framförallt om det är stora volymer kakel som skall införskaffas. Utbudet är ofta mycket stort och det är enkelt att läsa på om respektive kakelplatta! Problemet med detta är dock att man inte får chans att känna på kakelplattorna innan, och det finns en risk att plattorna inte lever upp till de förväntningarna som man har. Vet man vilken kakelsort man vill ha kan man via internet hitta den allra billigaste leverantören av kakelplattor med just de egenskaperna.

Om man vill ha hjälp med kaklet finns det många företag som erbjuder plattsättning. Dessa kan vara murare eller helt enkelt endast arbeta med kakel, klinker och insättning. Man kan få en preliminär bedömning och offert av ett sådant företag beroende på hur stort utrymmet är och hur avancerad plattsättningen är. Kakel är ett dekorativt material som dessutom är slitstarkt och lätt att rengöra. Det finns i alla olika prisklasser och eftersom man kan göra allt arbete själv med en del material så behöver inte sättningen bli så dyr. Företag som erbjuder kakel kan hjälpa till med övrigt material så som fogmassa och spacklar.