Förnya hemmet

Det finns många sätt att göra om sitt hem på. Vi har skrivit om några tidigare, men nu vill vi göra det ännu enklare det är dessutom billigt. Det finns mycket att göra när det kommer till att göra om invändigt i ett hem. Beroende på budget kan man dock bli lite begränsad. En burk färg kan alltid förnya på många sätt, men det är inte alltid man har möjlighet till att måla om. Ett ännu lättare sätt att förnya sitt kakel är att göra det med kakeldekor och det går att göra i en uppsjö av varianter.

Enkelt att sätta upp

Kakeldekor är en självhäftande vinyl som klistras på det kakel man vill förnya. Det är lätt att göra och behöver bara ett lätt förarbete för att kunna fästa bra. Kakeldekoren som säljs idag är både modern och stilfull. Det finns allt från enfärgade till de i marockansk stil. Med kakeldekor kan man välja att göra om hemmet från några tior till flera hundra. Det beror helt och hållet på hur många kakelplattor man vill täcka och hur dyrt kakeldekor man väljer att använda. Har man en grund som är vit kan det vara roligt att täcka över några plattor med ett dekorativt mönster medan det kan vara nödvändigt att täcka med samma över allt kakel om man redan har mycket mönster i kaklet. Valet är helt fritt.

Enkelt att sätta upp

Enkelt att sätta upp

Det kan vara så att om man väljer att lämna in sina köksluckor på lackering kan det vara trevligt att uppgradera kaklet för att det ska matcha bättre. Tid och resurser kan göra att man inte har möjlighet att kakla om. Kakeldekoren kommer då väl till pass. För att få ett bra resultat krävs som vanligt ett bra grundarbete. Det är viktigt att tvätta kaklet noga innan man börjar. Målartvätt är bra för att ta bort all smuts och fett. Kök och badrum där man ofta har kakel är mer utsatt för båda delarna än andra rum i hemmet.

Så lyckas du med kakeldekoren

Det bästa tipset för att få kakeldekoren att sitta utan att få luftbubblor. Luftbubblorna är just det som kan vara lite av det negativa med kakeldekor. Bästa tipset är att ta en sprayflaska med vatten och en droppe diskmedel som sprayas på klistret på kakeldekoren. Ytan blir då lite hal och man kan få den på den plats man vill ha. När kakeldekoren väl är på rätt plats gäller det att ta en fogskrapa eller motsvarande och stryka över för att få det jämnt. De flesta kakeldekorer är anpassade efter standardkakel, men de går att specialbeställa i Sverige. Vill man ha till just sitt eget kakel är det bara att mäta och beställa för att få det perfekta hemmet. Kakeldekor är det absolut lättaste sättet att förnya sitt hem utan att det ska kosta mycket tid eller pengar och resultat blir ofta över förväntan. Det är också  ett bra sätt för de som bor i hyresrätter att renovera på ett roligt och kreativt sätt.