Förnya köket i budgetklass

Det är lätt att drömma sig bort om att göra en stor köksrenovering. Nu är det inte en gigantisk renovering man behöver göra utan det går alldeles utmärkt att förnya kök med lite mindre kostnader och insatser. För den som väljer att sätta kakel över diskbänken kommer det att bli som att få ett helt nytt kök. Det är en betydligt lägre insats än att renovera hela köket och kommer att ge interiören ett stort lyft. För den som redan har kakel i köket kan det ge ett nytt intryck att byta ut det gamla mot nytt. Beroende på vilka köksluckor man har kan det också vara värt att lämna in dem för att måla om. Hur man väljer att göra är helt och hållet upp till var och en.

Mer praktiskt med kakel

Mer praktiskt med kakel

Mer praktiskt med kakel

Det är praktiskt med kakel i köket och det är inte bara snyggt utan även praktiskt att göra rent. De mest utsatta ställena i köket är runt diskbänken och runt spisen. Här kommer det lätt stänk från när man diskar eller lagar mat. Kaklet skyddar väggen mot smuts och vatten och gör det mer lättstädat. Precis som med allt annat val av kakel gäller det att välja rätt kakel för köket. Det finns allt från stora plattor som är enfärgade till små plattor av mosaik. Det mesta av det kakel som säljs är glansigt med en glatt yta som gör det lätt att rengöra. Kaklet som inte har en glaserad glatt yta är inte lämpligt att ha i köket då de är svåra att rengöra och drar åt sig både smuts och fett. Klinker går även det att välja att ha i köket. Plattorna är större och de passar att ha både på golv och vägg. Det finns även sandstens plattor som kan passa att ha i köket, men det gäller precis som med kaklet att ytan är glaserad för att den ska passa. Väljer man klinker har man en stor fördel i att det är högre hållbarhet på klinker eftersom det även är gjort för att passa på golv.

Mosaik kan göra det mer personligt

Gillar man de små mosaikplattorna kan det bli snyggt eftersom de går att göra väldigt varierande och personlig design med mosaik. Det finns massor av former och färger vilket gör valmöjligheterna oändliga. Mosaik kan vara tillverkat i glas, sten eller porslin. Dessutom finns det mosaik som inte är regelbunden i formen. I de flesta fall där man väljer mosaik till köket är det ändå mest vanligt att man lägger in en färg och regelbundet mönster. Fördelen med mosaik är ändå att man kan göra ett personligt och annorlunda utseende. För den som vill göra jobbet själv kan det vara lättare att jobba med mosaik då de kommer i färdiga ark som man klipper till. Det som är lite svårare än med större plattor är att det är svårare att få till ett jämnt resultat.

Det viktigaste att tänka på när man väljer att sätta kakel är att få sin personliga prägel. Även om man väljer att göra ett kök i budgetklass är det tänkt att det ska räcka i många år framöver och det är viktigt att man själv trivs i det man har skapat.