Fortsättning på Spackla rätt

Här fortsätter guiden i att välja rätt spackel

Flytspackel

För den som enkelt vill ha en helt slät yta är det flytspackel som ska användas. Det finns olika sorters flytspackel och för badrum är det ett som är godkänt för att användas i ett våtutrymme som ska användas.

Utomhusspackel

Namnet ger en bra fingervisning om vad det ska användas till. Det här är ett spackel som är anpassat och framtaget för att användas utomhus. Det är väldigt viktigt att det är rätt spackel man använder vid utomhusbruk. Spacklet behöver klara båda temperaturskillnader och tåla olika väderlekar. Spackel som är avsedda för inomhusbruk klarar inte av att användas utomhus.

Snickerispackel

Det här är ett spackel som är anpassat för att användas till det som namnet antyder – snickerier. Spacklet är framtaget för att inte bli helt stelt och styvt när det har torkat. Istället ska det vara följsamt och hjälpa till att förhindra att nya sprickor uppstår. Det är anpassat för möbler och träprodukter av olika slag.

Golvspackel

Det här är ett spackel som torkar snabbt. Spackel som ska användas till golv är framtaget för att härda snabbt och det ska torka på ca 15-30 minuter. Samtidigt kräver ett spackel som ska vara på golv att det klarar större påfrestningar än ett som ska användas på en vägg. Golvspackel är framtaget för att både kunna göra en jämn yta samt att få till ett fall om det skulle behövas. För att få till ett bra resultat bör man inte lägga på mer än 2 cm åt gången av golvspackel. Det innebär att man kan få spackla i etapper om det är mycket jobb att göra.

Extra bonustips

Extra bonustips

Extra bonustips

Är det en jämn yta man ska ha på golvet är det bättre att välja ett flytspackel för golv. Spacklet är flytande och ger automatiskt en jämn yta om när det läggs ut. Vill man reparera ett cementgolv som är slitet är det ett bra alternativ att använda sig av flytspackel för golv. Massan hälls ut där det ska fyllas igen och sprids sedan ut på ytan med hjälp av en spackel. Det är viktigt att se till att man verkligen har rätt spackel när det kommer till att användas för våtutrymmen. Våtutrymmen är allt där det kan riskera att bli en vattenläcka och gäller badrum, tvättstuga osv. Använder man fel spackel och man får en läcka kan det bli stora fuktskador och bildas mögel vilket man vill undvika.

Laga dina möbler med hjälp av spackel

Snickerispackel är perfekt att använda för att laga möbler som har spruckit lite. Det kan vara skåpdörrar som har spruckit lite eller behöver få en jämn yta. Om träet inte är målat sedan innan bör det grundmålas innan man påbörjar spacklingen. Det gör att spacklet fäster bättre och gör att det blir lättare att göra arbetet. Vill man gör en lagning på en träyta kan man välja att lägga plastiskt trä som är i samma nyans som träet som behöver lagas. Det ger ett snyggare resultat än spackel som är vitt eller grått i färgen.