Gör ett charmigt bord med mosaik

Det är verkligen roligt att kunna göra något av de möbler som man har hemma som börjar kännas gamla och tråkigt. Ett bra sätt att ge dem en nytändning är att lägga mosaik på dem. Med mosaik går det enkelt att matcha in med resten av de möbler och den inredning man har. Svårigheten i början är att lägga ett mönster. Det är inte alltid som det går som man tänkt sig med det mönster man vill ha och det är bra att gå in med ett öppet sinne. Plattsättningen går betydligt lättare om man är öppen för lite justeringar på designen. Färgerna och stilen kommer fortfarande att passa in och charmen i det unika med varje bord gjort av mosaik kommer att vara kvar. Har man små bitar kan man behöva en tång för att dela dem med och har man större passar man först in mönstret och delar sedan de andra bitarna så att man får bitar som passar in.

Välj ut ett passande bord

Välj ut ett passande bord

Välj ut ett passande bord

Det första man ska göra är att hitta ett bord som passar till den design och det man vill ha det till. Det går även bra att köpa bara ett underrede och sedan gör en egen bordsskiva. När man har valt underredet bör man kolla vad det är för bordsskiva man ska ha. Är det en skiva i trä behöver man först behandla den. Har man tänkt ha sitt bord utomhus är det bra att köpa till en byggboard för att få det att bli mer väderbeständigt. Den finns att hitta i samma butiker som man köper kakel. När det gäller trä behöver man behandla det genom att måla med grundfärg och sedan två gånger med utomhusfärg. Det kommer att göra att träet kommer att hålla i flera år. Även om man har behandlat bordet för att stå ute är det bra att ta in det vintertid för att det inte ska frysa sönder. När det kommer till att köpa kakel kan det vara bra att fråga efter prover. Kakel brukar annars bara säljas per kvadratmeter och det kan bli onödigt mycket, speciellt om man vill använda flera färger och modeller. För själva arbetet kommer du att behöva en del saker. För själva designen några kakelplattor och porslin om du vill ha med det i designen.  Du behöver också en kakelskärare för att skära till plattorna. En hammare, borrmaskin med en omrörare. Du behöver en hink till fogen, fix och fixkam. Sedan behöver du fogskrapan och självklart bordet du har tänkt lägga mosaiken på.

Snabba guiden till att göra ett mosaikbord

Du börjar med att skära till kakelplattorna som du vill ha. För att få bitar av porslinet kan du slå sönder det inlindat i en handduk. Sedan kommer det fina i när du ska lägga ut bitarna för att bilda ett mönster. När du har valt mönster gör du iordning fixet och blandar den ordentligt. Lägg fixet på bordet och håll dig till ca 2 cm. Är det en väldigt stor yta man ska lägga kan det vara bra att lägga ut det i omgångar. Bitarna ska nu läggas ut och tryckas ned lätt. Det torkar på ungefär30 min. Var noga med att bitarna hamnar lika så att ytan blir någorlunda jämn. Låt det torka till nästa dag.  Nu börjar jobbet med att foga. Välj en färg som passar in och du tror ger ett bra slutresultat. Se till att det kommer i alla skarvar. Torka av och nu – ditt nya mosaikbord är nu färdigt!