Heminredning och kvalitet från IKEA

Heminredning och kvalitet från IKEA
Heminredning och kvalitet från IKEA

Låt oss prata heminredning och främst om att hitta kvalitetsprodukter på IKEA. Ikea är känd för att producera prisvärda, skandinaviska-moderna möbler, men inte alla butikens platta paket har visat sig vara tidens bästa. Butiken kan ha fått ta emot kritik för bitar som faller isär efter ett flytt eller förlorar sin glans i första instans av slitage. Men den svenska mobiljätten har faktiskt ett antal robusta objekt av hög kvalitet som även dina mest designbesatta vänner kommer att beundra. Du behöver bara veta vad du ska leta efter.

Oavsett om du möblerar ditt första vardagsrum eller vill uppgradera en slitna sovrumssats, här är en handfull experttips och tricks från grundare av Ikea Hackers och interiörarkitekt för att upptäcka Ikeas bästa design. – utan att bli överväldigad.

Besök butik

Även om online-shopping är det mest bekväma sättet att granska Ikeas produkter med ett antal på 10 000 plus kommer du att ha en mycket bättre uppfattning om deras konstruktion och materialkvalitet om du ser det på nära håll. Ingenting slår din egen observation och erfarenhet av att testa en möbel när du letar efter något som kommer att hålla kvar. Om det verkar olyckligt i utställningsrummet, finns det inget sätt att det känner sig mer solid i ditt eget hem.

Om du vill bli ultra-strategisk avseende din tid i butiken kan du surfa på Ikeas webbplats för att skapa en lista med måste-se-artiklar. På det sättet slösar du inte bort din tid med att dubbelkontrollera mått på sängen eller se till att du inte missade det perfekta sidobordet.

Massivt trä, metall och glas

Medan Ikea förmodligen är mest känd för möbler tillverkade av komprimerade träflisor som är inklämda mellan fasta spånskivor, så bör man tänka till. Materialet är notoriskt otåligt, och något så enkelt som att dra åt en skruv, kan faktiskt förstöra spånskivan och lämna dig med en vinglande bokhylla. Om du vill ha något långvarigt, läs etiketten. Massivt trä är en bättre investering jämfört med spånskivor. Hyllor av massivt trä är inte heller inte lika lätta.

Möbler gjorda av massivt trä – helst ab ett lövträ som ek eller akacia, men till och med ett slag som svensk furu – kommer det alltid att vara robustare än fiberplatta. Om du inte kan köpa efter ett dyrare material, tänk på att lägga till en komponent av högre kvalitet. Varje bordsskiva tar mycket stryk, och det är en så pass jobbig sak när ytan på ditt bord är förstört. Om man ska köpa ett billigt laminatbord, sätt en skiva glas på bordet. Varje glasbutik kan göra det, och det är inte så dyrt.

Köp inte komplexa, justerbara bitar

Många rekommenderar också att man undviker delar med komplicerade rörliga delar. Den ytterligare komplexiteten skapar större risk för nedbrytning.  Traditionella möbeldesigner med robusta stöd tenderar att vara mer hållbara. Det finns mycket mer man kan tänka på med detta var några bra tips som du kan ha i åtanke när du ska handla möbler.