Kakelsättare

Ett krävande jobb med krav på stor precision där resultatet av ditt arbete kommer ses dagligen. Antingen om det är en familj i en bostad eller människor på besök i fastigheten där du satt ditt hantverk på plats. Även i landets alla simhallar är det kakel precis överallt, vilket även hörs i den berömda frasen som den populära fotbollstränaren Tommy Söderberg brukade använda när han sa att man alltid skulle köra ”ända in i kaklet”.

Att vara kakelsättare är krävande på så sätt att det kräver konstant noggrannhet både i själva utförandet såväl som i förberedelserna. Du får också räkna med att bära tunga säckar med bruk som du ska blanda till på egen hand. Även där krävs noggrannhet för att få rätt mängd pulver i förhållande till vatten så att bruket får rätt konsistens och verkligen fastnar på väggen.

Utbildning

För den som vill utbilda sig till kakelsättare, eller plattsättare som det kanske mer vanligt kallas i folkmun, går det att börja redan på gymnasienivå. Som plattsättare får du utöver att lära dig hantera kakel även lära dig att sätta dit klinker, betongplattor, mosaik och hur man fuktisolerar väggar.

En grundläggande kurs i byggnadsteknik och hur en fastighet är uppbyggd ingår också i utbildningen. På en byggarbetsplats kommer du som kakelsättare att komma i kontakt med hantverkare från andra yrkesgrupper såsom snickare, mattläggare, målare, betongarbetare och elektriker och även om alla sköter sin del och egentligen inte har med varandra att göra så är det ändå bra att ha en idé om vad andra gör. Det är också av stor vikt att lära sig respektera arbetsplatsen och att alla grupper, inte samtidigt men ibland flera stycken på samma gång, behöver utföra sitt arbete parallellt.

Mer än bara kakla

Mer än bara kakla

Att vara kakelsättare innebär så mycket mer än att bara trycka upp plattor på en vägg. För att få jobba överhuvudtaget måste du, eller i alla fall företaget du jobbar för, tilldelas diverse kontrakt och uppdrag. För att få dessa behöver ni skriva offerter och räkna på jobb. Detta innebär att man att får ett så kallat förfrågningsunderlag från beställaren på vad för jobb som ska upphandlas. Där specificeras hur stor byggnaden eller rummen är, vilket typ av kakel de vill ha och så vidare. Sedan är det upp till de olika företagen att komma med sina offerter och den som lämnat det mest attraktiva budet får jobbet.

När man tilldelats jobbet gäller det att leverera. I alla sådana här avtal utgår ett så kallat vite, böter, om det uppstår stor försening. Ska arbetet vara klart till den 31 mars så är det den 31 mars som gäller. Blir kakelsättarna försenade får de betala vite och förlorar således en stor del av vinsten. Ingen arbetsgivare vill ha kvar en person som drar ner bolagets vinst så du som kakelsättare har ett ansvar att alltid leverera både till bästa kvalitet och inom tidsramen. Dessutom vill ni ju ha nya uppdrag och ju snabbare ni blir klara på ett ställe ju snabbare kan ni ge er ut till nästa arbetsplats och uppdrag.