Marockanskt kakel

Det finns en stor skillnad mellan marockanskt kakel och vanligt kakel. Det marockanska kaklet torrpressas i en ugn där en hydraulisk press används för att härda plattan och låta den torka. En annan sak som skiljer marockanskt är att färgen är mycket djupare än det som bränns i en ugn. På det marockanska går färgen ned så långt i kaklet som 4 mm och hållbarheten på färgen blir betydligt bättre. Det är nästintill omöjligt att slita ut marockanskt kakel i färgen.

Även om färgen håller bättre finns det en saker som gör att det är känsligare. Plattorna är obehandlade och det gör att de är mycket känsligare mot annat som smuts, fett och vätska om det hamnar på dem. Det kan vara bra att tänka på innan man väljer var man lägger ut marockanskt kakel.

Personligt och unikt

Marockansk kakel är handgjort och varje platta är unik. Det gör att det blir väldigt speciellt att använda marockansk och ger en helt annan personlig stämning än om man använder massproducerat kakel.  Man får också tänka på att det kan finnas vissa variationer från platta till platta även om det är samma mönster på dem. Även färgtoner och tjocklek kan variera något. Marockanskt kakel klarar både golvvärme och att användas för utomhusbruk, men det gäller att man gör grundjobbet riktigt och ordentligt anpassat för miljön. De som används utomhus kan blekas något av solen och det kan vara bra att veta innan man väljer att lägga kaklet utomhus.

Var noga med hur du lägger kaklet

Var noga med hur du lägger kaklet

Var noga med hur du lägger kaklet

När man lägger marockanskt kakel är det bra att lägga ett tjockt lager med fix eftersom man då kan jämna ut skillnader i tjocklek bland plattorna som kan vara. I det här läget är det väldigt viktigt att vara ren om händerna då plattorna är känsliga för smuts innan de ytbehandlats och de lätt tar skada. Det är också viktigt att inte vara för hårdhänt med kaklet när man lägger ut plattorna utan att trycka fast plattan till den position man vill ha den. Kommer det fix på ovansidan av någon platta måste man vara snabb på att ta bort det för att undvika att få fläckar som sedan inte går bort.

För att få bästa hållbarhet på marockanskt kakel behöver man göra en ytbehandling. Den ska göra innan man fogar plattorna. Ytbehandlingen fyller flera funktioner. Det fungerar så att fog inte tränger ned i porerna och att man därigenom får missfärgning. När man gör ytbehandlingen är det viktigt att vara noga och att följa instruktionerna innan man påbörjar behandlingen. Efter man har gjort ytbehandlingen gäller det också att vänta tillräckligt länge innan man börjar med att foga. Även när man fogar efter att ha gjort ytbehandlingen är det viktigt att vara noga för att slippa missfärgningar och fläckar på plattorna. En svamp som sköljs i rent vatten för att kunna torka av fogrester med är viktigt att ha med hela tiden och att använda flitigt. Det är viktigt att sköta sitt kakel. Ett bra sätt att hålla kaklet i trim är att tvätta det regelbundet med golvsåpa utspädd med vatten. Är det mer utsatt och kräver mer rengöring är det bra att ta mindre utspädd såpa. Har det gått så långt att man har hunnit få fläckar kan man slipa lite på ytan och på det sättet kunna få bort fläcken ordentligt. Såpan ska vara ph-vänlig för att förlänga livslängden på plattorna