Mosaic Museum (Istanbul, Turkiet)

Detta museum är ett imponerande ställe som visar de vackraste mosaikerna i världen. Det är en utgrävning från romartiden som hittats här långt innan ottomanerna kom till Rom.

Det görs fortfarande utgrävningar så fler spännande motiv är på väg att träda fram i ljuset. Vissa av mosaik-stenarna är 5 millimeter stora och består av kalksten, färgade stenar och lergods. Motiven som görs av mosaik brukar föreställa mytologi, det dagliga livet och naturen. Detta museum är ett av de många historiska museér som finns i Istanbul. Här kan man kolla på uråldrig romersk mosaik och museét ligger precis intill Arasta Bazaar och den Blå moskén. Dessa konstverk har restaurerats och man har lyckats återskapa dem så färgerna och linjerna blivit skarpa igen. För den konstnärs och historieintresserade är detta museum väl värt ett besök. Detta är ett perfekt utflyktsmål när man besöker Istanbul.

Väldigt intressant

Väldigt intressant

Museét är inte så stort, men väldigt intressant. Här finns många rester bevarade från det stora palats som en gång legat här under det bysantinska riket. En del turister tycker det är lite för mörkt inomhus. Mosaiken är mycket välbevarad och detaljerad för att vara så gammal. Allt som återstår av “Justinius palace” finns bevarat här. Det finns tre olika rum med mosaik och scenerna i mosaiken skildrar intressanta scener ur livet som utspelades på romartiden. Jaktscener, djur, växter och sköna och spännande fantasivarelser. En bild i mosaik som föreställer kejsar Konstantin ser nästan ut som ett fotografi så bra är den formad.

Även om museét ligger i centrum av staden kan det vara lite svårt att hitta dit eftersom det ligger lite avsides. Man går in från mitten av Arasta-bazaren bakom den blå moskén. Gatan heter Sultanahmet square. (Det finns små skyltar som leder dit). En riktig “pärla” som enligt många turister bara måste ses!Har man ett museéekort/pass (om man besöker många museum) så går man in gratis. Det finns 5-dagarskort att köpa så blir det billigare om man skall se flera museum. I slutet av museét finns en liten butik där man kan köpa presenter och böcker bland annat. Böckerna handlar om de hundra år gamla mosaikerna och dess historia. Där står om hur mosaiken flyttades till museét. Det var otroligt tidsödande, eftersom allt skulle bevaras i befintligt skick. Många av mosaikerna är över 2 000 år gamla! Om man tittar lite närmare på alla mosaikbilder kan man se detaljer som till exempel elefanter som kväver lejon med sina snablar, fabeldjur, gladiatorer, människor som rider på kameler och mycket mera. Det tar ungefär en timme att gå igenom museét om man skall kolla in allt noga och om det är många besökare. Det finns ingen hiss mellan de olika våningarna så att man är medveten om det. Det är skönt att besöka detta ställe och få lite andrum från folkmassorna som är i staden, alla påträngande försäljare och andra som vill sälja saker till turisterna. Ett annat viktigt tips är att hålla i sina väskor, plånböcker och andra ägodelar för det finns gott om ficktjuvar!