Olika typer av kakel

Människor har tillverkat och använt keramiska plattor i Indusdalen och antika Mesopotamien sedan 1200-talet f.Kr. eller längre. Senare utvecklade muslimska konstnärer kakel och dess användning som dekorativ konst till en mycket avancerad konstform. I Europa började spanjorerna och senare italienarna göra sina egna keramiska plattor under 1300-talet. Holländarna tog sin smak för Delftfajans kakel med sig till Sverige under 1600-talet. Men det var inte tills 1700-talet när kakelugnar blev populära att svenskar verkligen fastnade för kakel. Sedan dess har det varit populärt i Sverige.

Praktiskt

Så vad är kakel och varför är det ett populärt material i hela världen? Kakel är keramiska plattor, vanligtvis glaserade på ena sidan för extra hållbarhet. Det finns olika typer med var sina egna egenskaper. Kakel kan vara gjort av lergods, stengods eller porslin. Skillnaden mellan stengods och lergods är att stengodslera har en högre andel kvarts. Och stengods är mer stöttålig än lergods eftersom lergodslera har en högre aluminiumhalt. Porslinsplattor, också känd som granitkeramik, är gjort av lera som innehåller fältspat och kaolin lera tillsammans med andra sorter. Denna naturligt vita lera motstår fukt bättre än andra typer av lera.

Terrakotta är en typ av röd keramik gjord av speciella leror som innehåller järnoxid. Terrakotta används för taktegel men också för köksgolv och uteplatser. Klinkerplattor görs av stengods eller flintgods som har avfyrats i en ugn vid en mycket hög temperatur.  Detta ger klinker hög täthet och hållbarhet, 2 viktiga egenskaper när man installerar golv. Klinker passar bäst till hårdtrafikerad golv som vid en entré eller terassgolv.

Dekorativ

Dekorativ

Dessutom är kakelplattor dekorativa likväl som funktionella. Det är viktig med fogmassa mellan kakelplattor av praktiskt skall. Men fogmassa kan vara vit eller färgad och i så fall bidra till design. Kakel kan vara enfärgad eller mönstrad och kan läggas på ett sätt som bildar dekorativa mönster. Glasmosaik är tillverkad av små glas- eller kakelbitar, ofta i ett dekorativt mönster.  Mosaik konstruktion är en gammal konstform och det finns gamla mosaik vägg och golv kvar från Romarriket. Konsten att använda små glasbitar som mosaikplattor kommer ursprungligen från Myanmar. Eftersom de fångar och reflekterar ljus så bra är glasplattor nu mycket populära för användning på väggar.

Bruk

Även om kakel används främst i badrum och kök i Norden, i medelhavs område är det också vanlig med kakel som fasadbeklädnad. Vanlig kakelbeklädnad tål inte frost men det finns speciella sorter som är anpassad efter nordiska väderförhållanden. Kakel och klinker är arbetsintensiv att installera eftersom murbruk, kitt eller cement är nödvändig för att fästa kakel på en hård yta. Men fördelarna med kakel gör den extra insats värt. Glasyren på kakel fungerar som ett skyddande skikt. Kakel är både vattenavvisande och slittåligt samtidigt som det är mycket svårt att missfärga eller skada keramik.

Med tanke på alla dess positiva egenskaper är det förståelig att kakel används under tusentals år. Och medan det finns plastgolv som är gjorda för att se ut som kakel, har plasten inte samma slittålighet. Med alla olika typer av kakel borde det vara något som passar alla smaker.