Snyggt kakel i köket

En ny uppsättning av kakel kan ge husets hjärta en helt ny karaktär. Är köket i behov av en uppfräschning så är det en förträfflig idé att förnya kakelplattorna.


Idag finns det en hel uppsjö med olika kakelmodeller som kan införskaffas i byggvaruhus och beställas i onlinebutiker. Möjligheten att anpassa storlek och färg ger goda förutsättningar till att skapa en alldeles unik och personlig prägel. Kakel förekommer i neutrala nyanser såsom vitt, grått och beige och färgsprakande kulörer som bland annat går i toner av blått, rött och grönt. Valmöjligheterna är näst intill obegränsade och kakel går praktiskt taget att kombinera hur som helst, bara fantasin sätter gränserna.

Planera projektet


Att förnya kakel är tämligen enkel process och kräver ingen hantverkarkompetens. Att uppnå ett professionellt slutresultat är fullt möjligt på egen hand. För att komma till skott på banan som gör-det-självare så är det viktigt med rätt utrustning, material och noggrann och omfattande förberedning.
När det är aktuellt att skifta kakel går det bra att kakla över nya plattor på de gamla.
För att lyckas med uppdraget så behövs:
– snabbfix
– fixkam
– linjal
-fogmassa
– fogbräda
– kakelskärare
– kakelfil
– fogsvamp
– trasa
– silikonfog
– silikonspruta
– diskmedel
– sprayflaska

Nedifrån och upp

Nedifrån och upp

Innan arbetet drar igång bör bänksvivorna och spishäll täckas över med plast eller papp. När ytorna är skyddade så är projektet redo att dra igång. Inled med att stryka ut ett jämnt lager med snabbfix över de gamla plattorna genom att använda fixkammen. Låt snabbfixet torka i cirka 3 timmar innan kakelsättningen påbörjas. När de är torra så är ska kaklet mätas med hjälp utav en linjal. Lägg ut kaklet på köksbänken och mät antalet kakelplattor på längden och fäst dem sedan på fogmassan precis intill bänkskivan. Att börja längst ner rekommenderas då det underlättar arbetet. Det kan också vara en fördel att ha tillgång till en kakelskärare samt en fil som är specialanpassad för kakel. När den första kakelraden är klar så upprepas proceduren tills hela väggen är färdigtäckt. Det kan dock vara krångligt att komma åt trånga utrymmen med fix så i dessa fall stryks det på plattan direkt och fästs sedan på väggen.

Innan arbetet drar igång bör bänksvivorna och spishäll täckas över med plast eller papp. När ytorna är skyddade så är projektet redo att dra igång. Inled med att stryka ut ett jämnt lager med snabbfix över de gamla plattorna genom att använda fixkammen. Låt snabbfixet torka i cirka 3 timmar innan kakelsättningen påbörjas. När de är torra så är ska kaklet mätas med hjälp utav en linjal. Lägg ut kaklet på köksbänken och mät antalet kakelplattor på längden och fäst dem sedan på fogmassan precis intill bänkskivan. Att börja längst ner rekommenderas då det underlättar arbetet. Det kan också vara en fördel att ha tillgång till en kakelskärare samt en fil som är specialanpassad för kakel.
När den första kakelraden är klar så upprepas proceduren tills hela väggen är färdigtäckt. Det kan dock vara krångligt att komma åt trånga utrymmen med fix så i dessa fall stryks det på plattan direkt och fästs sedan på väggen.