Spackla rätt

Innan du ska sätta igång med att kakla något gäller det att hitta rätt spackel Det är viktigt för att få en jämn yta att kakla på och det är viktigt att det är rätt spackel för platsen.

Rätt val av kakel ger ett snyggare resultat samtidigt som det blir betydligt lättare att jobba. Det är win-win på alla sätt och kunskap är a och o när det kommer till att välja rätt. Rätt spackel är än viktigare när det kommer till att kakla våtrum där det är viktigt med en ordentlig och korrekt fuktspärr. Även när man tapetserar eller gör andra arbeten i hemmet spacklar man det är olika spackel för olika ända mål. Anledningen till att man väljer att spackla är för att jämna ut skarvar och håligheter. Det kan till exempel vara för att täcka igen en skarv mellan två gipsplattor eller att täcka över ett skruvhuvud. När det kommer till att användas i badrum används det ofta till att skapa fall. Tanken är då att skapa en lutning så att vattnet rinner mot avloppet när man duschar. Spackel kan användas för den som vill ha en struktur på en vägg likväl som det kan användas för att göra skarvar på möbler släta. Användningsområdena är helt enkelt oändliga och konsten är att välja rätt spackel för ändamålet. Kort och gott kan man säga att spackel är ett namn för olika massor som fyller ut skarvar, sprickor och håligheter, även om det kan göra fall i badrum och struktur på väggar.

Grovspackel

Det här är ett spackel som används då det är större ytor som behöver spacklas. Grovspackel är grovkornigt och täcker upp större håligheter bättre. Det fungerar bra och används inomhus på väggar och golv. Det här är ett spackel som fungerar bra för djupare håligheter och bredspackling.

Mediumspackel

Mediumspackel

Mediumspackel

För den som har gjort enklare renoveringar i en bostad är det nog mediumspackel som har använts. Det är passar för de flesta tillfällen och är det vanligaste vi använder. För grundarbeten på tak och väggar fungerar det utmärkt.

Finspackel

Det här är ett spackel som används för att förfina kanter. Spacklet fungerar bra att använda mellan gipsskivor där det behövs en väldigt slät och fin yta. Det kan tänkas att det även går under namnet fogspackel eller skarvspackel i butiken. För att vara helt säker kan det vara bra att fråga i butiken för att få rätt spackel.

Rullspackel

Det här är ett spackel som mest används för bredspackling. Det rollas på vilket gör att det är lättare att täcka en större yta snabbare. Rullspackel är ofta medium eller grovt.

Våtrumsspackel

Precis som namnet säger är det spackel som används i våtrum. Det är framtaget för att passa i miljöer som kan utsättas för mycket fukt. Våtrumsspackel används innan det släta ytskiktet läggs på i tak och på väggar.

Golvspackel

Det här är ett spackel som används inför att golv ska läggas och är främst till för att jämna ut undergolvet. Eftersom golv utsätts för hårdare belastning är det mer tåligt och dessutom torkar det snabbt. Värt att veta är att det finns olika golvspackel för olika typer av golvytor och innan man köper golvspackel kan det vara bra att ta reda på vilket man behöver.