Blogg

Får man ta med mat på flyget

”Får man ta med mat på flyget?”

Lite av ett ”miljon dollar” fråga, eller hur? Varje gång vi står där, redo för incheckning med vår lunchlåda i handen, suddar denna fråga alltid i våra tankar. Är svaret ja? Låt oss dyka in i detta och hitta svaret, ska vi?

Vad säger flygplatserna själva?

Från Arlanda till Landvetter, flygplatser över hela landet har samma policy – Ja, man får ta med mat på flyget. Men som med allt annat i livet finns det ett ”men”, det finns vissa restriktioner och särskilda regler beroende på vilka livsmedel vi talar om.

Vilka typer av mat kan jag ta med mig?

Heltäckande svar? Torr och fast mat är i allmänhet tillåtet. Tänk äpplen, kex, mackor och så vidare. Men var försiktig med mat som är konserverad, ligger i sås eller är flytande som yoghurt, soppa eller salladsdressing. De faller ofta under flytande restriktioner som varierar beroende på flygbolag och destination.

Är det något jag behöver tänka på?

Ja, det finns faktiskt. Först och främst, kom ihåg att vissa länder har mycket strikta regler om vilken typ av mat som kan tas in. Så, även om du kanske får ta med dig din mat på flyget, bör du undersöka reglerna för det land du flyger till.

Typ av mat Tillåtet på flyget Regler på mottagarlandet
Torra snacks Ja Varierar
Färsk frukt Ja Varierar
Flytande livsmedel Nej N/A

Avslutande tankar

Ingen vill bli tagen på sängen vid säkerhetskontrollen. Så, om du tänker ta med mat på flyget, dubbelkolla alltid flygbolagets regler, dess säkerhetspolicy och ditt destinationslands bestämmelser. Så, innan du packar den där delikata räksalladen till lunch, tänk efter en gång till!

Lite att tänka på…

  • Förpacka din mat ordentligt.
  • Undvik starkt luktande mat.
  • Kontrollera säkerhetsbestämmelserna.
  • Undersök ditt destinationslands matimportregler.

Nu, redo att packa dem mackorna och ta av för himlarnas skyar?