Blogg

Hedvig Eleonora kyrka, kyrkan som byggdes i etapper

1672 blev Ladugårdslandet, som senare blev Östermalm, en egen kyrkoförsamling. Därmed fanns behovet av en egen kyrka. År 1664 beslutades det av Karl XIs förmyndarregering att en ny kyrka skulle byggas för att täcka detta behov. Kyrkan ritades av stadsarkitekten Jean de la Vallée. Grunden lades några år senare 1669, men snart avstannade bygget på grund av brist på pengar. Det skulle dröja till år 1725 innan bygget återupptogs. Först 1737 stod Hedvig Eleonoras kyrka klar.

Snabba fakta om Hedvig Eleonora:

Byggtid:Kyrkan byggdes i etapper under åren 1669-1737, till följd av finansiella problem.
Adress:Storgatan 2, Stockholm
Antal platser:Hedvig Eleonora har som mest 750 sittplatser
Församling:Hedvig Eleonora församling

Kalendarium för Hedvig Eleonora kyrka

Idag används Hedvig Eleonora kyrka dagligen. Kyrkan står öppen för allmänheten varje dag mellan 11 och 18. Högmässa hålls två gånger varje vecka, på fredagar och söndagar. Båda dagarna pågår högmässan mellan klockan elva och till strax efter tolv.

Hedvig Eleonora kyrka kan användas både i samband med dop, bröllop och begravningar. 

Viktigt är att man i god tid före den planerade dagen anmäler sin önskan om att nyttja kyrkan och dess tjänster. Innan ceremonierna träffar man kyrkans präst för att gå igenom alla praktiska detaljer.

Då Hedvig Eleonora kyrka är belägen på Östermalm i centrala Stockholm, kan parkering ibland utgöra ett problem. Man bör tänka på att meddela gäster och inbjudna att de bör avsätta extra tid för att hitta parkering innan ceremonin börjar. Parkering får i första hand ske på angränsande gator och det kan innebära att man blir tvungen att gå en bit från bilen till kyrkan.

Musik i  Hedvig Eleonora kyrka

Inom Hedvig Eleonora kyrka finns ett aktivt musikliv. Körverksamhet finns redan för de riktigt små som då övar i Barnkören, därefter får man hoppa upp i Diskantkören. När barnen är mellan 10 och 14 år, sjunger de i kören Unga Röster. Alla tre körer tränar på tisdagseftermiddagar i tidsrummet mellan klockan 16 och 18.

Nästa steg är att delta i Ungdomskören. Ungdomskören är öppen för alla mellan 14 och 23 år. Ungdomskören sjunger både klassiskt och pop. Även Ungdomskören övar på tisdagar, men lite senare på kvällen mellan nitton och tjugotvå.

Känner man som vuxen att man vill börja öva upp sin röst, kan man söka till Vokalensemblen. Kören har en klassisk inriktning och övar på onsdagkvällar.

För de med tidigare vana finns också möjlighet att söka in till Hedvig Eleonora Chorus Reginae eller Kammarkören. Dessa båda körer tränar i församlingshuset på Jungfrugatan på onsdags- respektive torsdagskvällar.

 

Konserter i Hedvig Eleonora kyrka

Hedvig Eleonora anordnar regelbundet olika typer av konserter och musikaliska arrangemang.

Varje nyår bjuds en nyårskonsert, traditionsenligt klockan 15 på nyårsdagen. Det är Stockholms symfoniorkester som spelar under ledning av någon av deras skickliga dirigenter.

Vid Lucia anordnas i Hedvig Eleonora också ett speciellt arrangemang med Luciatåg och körsång. En annan höjdpunkt under den mörka decembermånaden är Hedvig Eleonoras julkonserter som inträffar vid flera tillfällen under månaden.

Även under resten av året anordnar Hedvig Eleonora kyrka konserter och framträdanden, både av de egna körerna såväl som av inbjudna orkestrar och musiker.

Ett lite annorlunda arrangemang möter den som besöker kyrkan under lunchtimmen på onsdagar. Då anordnas “ligg ner i Hedvig”. Besökarna uppmanas att lägga sig ned i kyrkbänkarna för att njuta av lunchmusik på orgel av organist Johannes Skoog. Musiken som spelas är av kända kompositörer såsom Mozart och Bach, men även Taube och Benny Andersson spelas.

Hedvig Eleonora kyrka anordnar minneskonsert för att hylla Avicii.

En hel värld chockades av beskedet att Tim Bergling, mer känd som Avicii, avlidit under en resa till Oman under 2018. Den 16 november 2018, anordnade Hedvig Eleonora kyrka en speciell minneskonsert för Avicii.

Konserten blev mycket uppskattad och köerna utanför Hedvig Eleonora ringlade långa den 16 november. Kyrkans vokalensemble framförde under minnesstunden bland annat Aviciis hits “Wake me up”, “Hey Brother” och “Levels”

Med jämna mellanrum har Hedvig Eleonora kyrka även anordnat en så kallad kulturnatt.

Under en bestämd kväll avlöser arrangemangen i kyrkan varandra, från tidig till sen kväll. 

Kulturnatten 2021 avslutades med en speciell mässa med gregoriansk kyrkosång som blev mycket uppskattad.

Genom att på ett ansvarsfullt sätt främja kultur och musik har Hedvig Eleonora kyrka fått en speciell plats i många stockholmares och framförallt Östermalmsbors hjärta.

Det här anordnar Hedvig Eleonora församling:

  • Körsång
  • Dop, Bröllop, Begravning
  • Konserter
  • Kulturevenemang