Blogg

Johan Nystrom – svenskt kvalitetskaffe

Johan & Nystrom är ett känt, svenskt företag som rostar kaffe. Företaget grundades år 2004 i Tullinge utanför Stockholm. Företaget skiljer sig från andra kafferosterier då de rostar på ett annorlunda sätt. Istället för att rosta på ett traditionellt sätt så använder man sig av tekniken slow roast, vilket innebär att man rostar under en längre tid. 

Korta fakta om Johan & Nystrom:

Fullständigt namnJohan & Nystrom
Känd förKaffe
Grundades År 2004

Johan & Nystrom – en historia om kaffe

Johan Nystrom grundades år 2004. Visionen man hade då var att skapa en bättre kaffevärld och man ville egentligen förändra kaffebranschen i stort. Framförallt tyckte man att det kaffe som fanns då i Sverige var av låg kvalitet, att det smakade dåligt och också att odlarna fick dåligt betalt. Sedan dess är folk mer medvetna om hur kaffebranschen ser ut, och Johan & Nystrom var en del av det förändringsarbetet. 

Officiellt om Johan & Nystrom 

På Wikipedia kan man få reda på följande om Johan & Nystrom: 

  • Företaget grundades år 2004 i Tullinge utanför Stockholm
  • Företaget rostar kaffebönor men håller också i kurser som handlar om te och kaffe
  • Sedan 2016 ägs företaget av Espresso House

Johan & Nystrom – rostning

Johan & Nystroms rosteri ligger i Länna utanför Stockholm. Det ska vara ett av Europas mest moderna rosterier för kaffe. Deras kaffe rostas långsamt och varsamt för att alla smaker ska få chans att utvecklas ordentligt. Därefter provrostar de alltid allt kaffe för att hitta den perfekta rostningen. Målet med rostningen, som de anser vara extremt viktig, är att ta tillvara på kvaliteten i bönorna och även på så sätt hylla kaffebönderna för det arbete som de gör. 

Johan & Nystrom i Stockholm

Johan Nystrom har ett café i Stockholm som ligger på Swedenborgsgatan. Det ligger på Södermalm. Stället beskrivs som ett livligt kvarterskafé med espresso, lättare måltider samt bakelser. Det ligger hyfsat nära Mariatorget. Kafét har fått bra recensioner på bland annat Tripadvisor, där det har hela 4,5 i betyg. Johan & Nystrom har även ett kafé vid Odenplan, som ligger närmare city, och Hantverkargatan i Stockholm. Man har även ett kafé på flygplatsen Arlanda i Stockholm. Det är många som söker på meny när de söker på Johan & Nystrom. På deras kaffebarer ska det alltid finnas deras senaste sortiment av kaffe, te och tillbehör samt enklare måltider och bakelser. 

Johan and Nystrom tea 

Johan & Nystrom är absolut mest kända för sitt kaffe, men de har även te i sitt sortiment. Johan & Nystrom erbjuder ekologiskt te i lösvikt från sitt eget märke T-Te. De erbjuder även ekologiskt te i tepyramider från Dear Tea Society. Dear Tea Society väljer endast ut te som är producerat av de finaste plantagerna i världen. De så kallade tepyramiderna är gjorda av PLA, som är växtbaserat och biologiskt nedbrytbart. 

Johan & Nystrom på sociala medier

Johan & Nystrom är aktiva på sociala medier. De finns bland annat på Instagram, under namnet johanochnystrom. Där är de hyfsat aktiva, bland annat har de i skrivande stund publicerat över 2 800 inlägg. De har även över 22 900 följare, vilket får ses som rätt mycket i sammanhanget. På Instagram-kontot lägger de upp bilder på deras kaféer och de gör även reklam för nya och gamla produkter. 

Johan & Nystroms kurser

Johan & Nystrom håller flera kurser inom kaffe i Stockholm. Här är deras utbud: 

  • Barista Basic 1. En utbildning för kaféer och coffeeshops som tar en halv dag. Den ska ge en grund inom baristayrket och man får veta mer om hur hur espresso smakar och varför. 
  • Barista Basic 2. En kurs som framförallt handlar om caffelatte och cappuccino, det vill säga mer mjölkbaserade espressodrycker. 
  • Kaffeprovning. En kurs som handlar om att lära sig om allt från kaffets ursprungsländer till den slutgiltiga koppen kaffen. 
  • Brew basics. En kurs om hantverket att brygga kaffe.