Blogg

Kan man ta alvedon med alkohol

Kan man ta Alvedon med Alkohol?

Det är en fråga som ofta ställs av folk som kanske redan har tagit ett par glas vitt eller vill hantera sin baksmälla med lite alvedon. Men, kan man egentligen kombinera dessa två?

Vad säger experterna?

Läkare och apotekare brukar varna för risken att blanda alkohol med alvedon, eller paracetamol, det aktiva ämnet i alvedon. Det beror på att både alkohol och paracetamol metaboliseras, eller bryts ner, i levern. Överdriven användning av båda kan därmed skada levern.

Är det absolut förbjudet?

Nej, det är inte absolut förbjudet. Men det rekommenderas starkt att undvika kombinationen, särskilt om du dricker alkohol regelbundet eller i stora mängder. Problemet här är den möjliga skadan på din lever, vilket är farligare än de tillfälliga lindringarna från huvudvärken.

Medicin Effekter Kan det kombineras med alkohol?
alvedon Stark smärtlindring Begränsad bruk, risk för leverskador
Ibuprofen Antiinflammatorisk, smärtstillande Javisst, men inte rekommenderad
Aspirin Blodförtunnande, smärtstillande Nej, kan orsaka magirritation

Slutliga tankar

Så vad är bottenlinjen? Även om det är möjligt att ta Alvedon med alkohol, är det ett scenario som bör undvikas. Att ta Alvedon efter att ha druckit alkohol kan skada din lever och öka risken för leversjukdom. Om du har druckit alkohol och behöver lindra smärta, kan det vara bättre att välja en annan smärtlindringsalternativ eller att helt enkelt vänta tills alkoholen har lämnat ditt system innan du tar Alvedon. Ha alltid hälsan först i åtanke!