Blogg

När är man som mest fertil

När är man som mest fertil?

Detta är en fråga som många ställer sig, särskilt när man försöker bli gravid. Visste du att kvinnans fertilitet varierar under hela menstruationscykeln? Ja, det stämmer! Vid vissa tider på månaden är du mer sannolikt att bli gravid än vid andra tider. Sa jag någonting nytt?

På vilken dag är man mest fertil?

Dagen med högst fertilitet, för de flesta kvinnor, är dagen före och dagen för ägglossningen. Detta brukar inträffa mellan dag 10 och dag 14 av din menstruationscykel.

Hur vet jag när jag har ägglossning?

Jo, det finns flera tecken på att du kan uppmärksamma, som ökad flytning, en viss svullnad och ömhet i buken. Det finns även ägglossningstester som du kan hitta på apoteket. Det är som en skattjakt, inte sant?

Dag i cykeln Ägglossning Fertilitet (sannolikhet för graviditet)
1-9 Nej Låg
10-14 Ja Hög
15-28 Nej Låg

Och för män, när är de mest fertila?

För män är det lite annorlunda. De producerar nya spermier varje dag, men kvaliteten och mängden spermier kan variera beroende på en rad faktorer, inklusive deras hälsa och livsstilsvanor. Så, grabbar, ta hand om er själva!

Kopplingen mellan ålder och fertilitet

Ålder spelar också en viktig roll i fertilitet. Kvinnors fertilitet börjar sjunka efter 35 år, medan mäns spermiekvalitet börjar nedgå runt 40 år. Så, det finns ett ”bäst före” datum att tänka på här!

Oavsett ålder, hälsa eller cykel, förståelsen om när du är mest fertil kan hjälpa dig planera för familjen på dina egna villkor. Lycka till!