Blogg

Ont under skulderbladet höger när jag andas

Ont under skulderbladet höger när jag andas – Vad kan det vara?

Jag vet hur det känns när du tar ett djupt andetag och känner smärta i området under ditt högra skulderblad. Du är inte ensam, det är faktiskt en ganska vanlig känsla som kan orsakas av olika orsaker.

Några möjliga orsaker

Det kan vara allt från något så enkelt som en dålig hållning till mer allvarliga sjukdomar som lunginflammation eller gallstenssjukdom. Ett annat vanligt skäl kan vara muskelvärk eller skada från att lyfta tungt eller göra en plötslig rörelse.

Orsak Symptom Behandling
Dålig hållning Smärta, obehag vid rörelse Fysioterapi, stretchning
Muskelvärk/skada Smärta vid rörelse, svullnad Vila, antiinflammatoriska medel
Lunginflammation Feber, hosta, smärta vid andning Antibiotika
Gallsten Smärta, illamående, feber Läkarvård, i vissa fall operation

Vad ska jag göra om jag har ont?

Först och främst, om smärtan är konstant eller intensifieras när du andas, ska du omedelbart söka läkarvård. Men om smärtan är mild och kommer och går, kan enkla hemåtgärder som att sträcka ut och vila hjälpa till att lindra obehaget.

Ska jag oroa mig?

Smärta under skulderbladet när du andas kan vara oroande, speciellt om det inträffar för första gången. Men kom ihåg, det är ofta relaterat till muskler och leder. Så, även om det är viktigt att söka medicinsk hjälp för att utesluta något allvarligt, behöver du oftast inte oroa dig alltför mycket.

Så nu när du vet mer om varför du kanske har ont under skulderbladet på höger sida när du andas, hoppas jag att du känner dig lite lugnare. Men kom ihåg, att prata med en läkare är alltid det bästa alternativet om du är orolig.