Ekonomi

De 10 bästa sätten att spara i vinter!

Den här vintern ser ut att bli den dyraste på länge. Med elpriser som slår rekord, bränslepriserna på aldrig skådade höjder och matpriserna som bara stiger, kan vi förvänta oss att de närmaste månaderna kommer att få oss att öppna på plånboken betydligt mer än vad vi skulle vilja. 

Men det finns ljus i tunneln! Vi har listat de 10 bästa sätten att spara pengar i vinter, från smarta inköpsknep till hur du kan minska din el- och bränsleförbrukning. Med tipsen nedan kommer du att bli en vinterproffs på nolltid – och ha mer pengar över för glögg, gåvor och annat skoj under julen!

1. Köp mat och dryck med omsorg

De flesta av oss handlar impulsivt när vi är på väg hem från jobbet eller skolan, och det är lätt att köpa in mer mat och dryck än vad vi faktiskt behöver. Planera dina måltider i förväg så att du vet exakt vad du behöver handla, och gör sedan en lista innan du går till affären. På så sätt slipper du slösa bort pengar på mat som blir dyrbar kompost för att den inte äts upp.

2. Handla på rea

Nyttja reor och rabatter när du handlar, så att du maximerar dina besparingar. Ofta är det stora butiker och näthandeln som har de bästa erbjudandena, men små lokala affärer brukar också ha bra priser på vissa varor. Titta runt och jämför priser innan du handlar för att se till att du verkligen gör ett bra köp.

3. Minska din el- och bränsleförbrukning

De flesta av oss använder mer el och bränsle än vad vi behöver, särskilt under de kallare månaderna. Se till att du inte lämnar några onödiga apparater på standby, släck belysningen i rum som du inte är i och dra ner värmen någon grad när det inte är absolut nödvändigt. Dessa små förändringar kan göra en betydande skillnad för din plånbok – och för miljön.

4. Gör matlådor

Istället för att stå och laga mat varje dag kan du spara både tid och pengar genom att förbereda matlådor en eller två gånger i veckan. Om du har förberett mat hemma är det mycket lättare att låta bli att falla för frestelsen och beställa hem en pizza när man är trött och hungrig eller inte har de rätta ingredienserna hemma.

5. Köp kläder på rea

Det är lätt att handla nya kläder när vi ser en bra deal, men tänk på att du inte alltid behöver ha det senaste modet. I de flesta fall har vi har mer än tillräckligt med kläder redan, så istället för att spendera onödigt mycket pengar på nytt mode, shoppa smart och vänta tills rean är på gång. På så sätt kan du göra stora besparingar – och du kommer fortfarande att se bra ut!

6. Använd kuponger och rabatter

De flesta av oss har någon form av rabattkort eller kuponger som vi aldrig använder. Gör en insats för att börja använda dem, så kan du göra betydande besparingar på allt från dagligvaror till kläder och elektronik. Titta runt online eller i tidningar för att hitta de bästa erbjudandena, så att du inte missar några bra deals.

7. Spara på resor

Boende och resor är ofta de största posterna när det gäller semesterutgifter, men det finns många sätt att spara pengar på båda. Se till att boka flygresan i god tid för att få de bästa priserna, och leta efter boenden som erbjuder rabatter eller specialpriser. Ofta kan du också hitta billiga hotellrum genom att titta runt online, så det lönar sig alltid att göra lite research innan du bokar något.

8. Gör en budget

Det låter kanske inte särskilt roligt, men att göra en budget är det bästa sättet att hålla koll på dina utgifter och se till att du inte spenderar över dina tillgångar. Sätt upp en månatlig budget för alla de olika områdena i ditt liv – från mat till kläder och resor – och försök sedan att hålla dig till den. Det tar lite tid att vänja sig vid att leva på en budget, men det är väl värt det när du ser hur mycket pengar du kan spara.

9. Ha en spargris till hands

Vem stör sig inte emellanåt på alla småpengar i form av mynt och sedlar som vi ofta har liggande i fickor och väskor och sedan slösar bort på onödiga saker? Starta en egen spargris istället! Du kommer bli förvånad över hur mycket du kan spara upp på ett år, och du kommer att ha en stor summa pengar som du kan använda till vad du vill.

10. Gör inte onödiga inköp

Vi har alla varit där – vi ser något vi verkligen vill ha, men vi vet inte om det är något vi verkligen behöver. Innan du handlar något, tänk igenom det noggrant och se till att det är något du verkligen vill ha. Ofta finner vi att vi inte behöver de sakerna vi tror att vi gör, och det kan vara mycket bättre för plånboken om du bara väntar tills du verkligen behöver dem.

Dessa är bara några av de många sätten du kan spara pengar under vintern. Oavsett hur mycket eller hur lite pengar du har, finns det alltid saker du kan göra för att spara en liten extrainkomst. Om du stöter på en större utgift i vinter och behöver ta ett lån ska du inte glömma att jämföra olika långivare innan du bestämmer dig för att veta att du får så bra villkor som möjligt, och jämföra lån gör du snabbt och enkelt – och dessutom gratis – hos Moneezy.

 Så börja med att testa några av dessa tips och se hur mycket pengar du verkligen kan spara!