HomeEkonomiBra saker att tänka på innan man lånar pengar 

Bra saker att tänka på innan man lånar pengar 

Published on

Att teckna upp sig på ett lån är i många fall det enda rimliga sättet att lyckas finansiera ett större köp. Det kan röra sig om allting från att man äntligen ska köpa sig sin drömbåt till sommarstugan, eller att man behöver skjuta till lite kapital för att kunna renovera köket. 

Oavsett vilket ändamål som du har med tecknandet av ett lån så finns det en hel del saker som man behöver hålla i huvudet och tänka över innan man tecknar ett lån, oavsett vilken storlek som lånet har. I den här texten kommer vi att tillhandahålla praktisk information kring olika saker som man som låntagare bör tänka på innan man signerar några papper, samt lite allmän information kring den svenska lånemarknaden som helhet. 

Var kan man vända sig för att teckna upp sig på ett lån? 

Idag så är det inte bara banker som erbjuder kunder och konsumenter att teckna upp sig på lån, utan vi svenskar har också möjligheten att vända oss till fristående långivare när vi behöver skjuta till kapital.

Detta kan i vissa fall vara fördelaktigt eftersom dessa långivare ibland kan erbjuda en bättre ränta än banken, eller andra fördelar som gör just deras företag till ett attraktivt val bland låntagare.

Så vilket av dessa ska man välja? Detta är någonting som varje låntagare själv blir nödgad att ta ställning till, men det bästa sättet att ta sitt beslut är genom att först göra en jämförelse.

Man bör alltid jämföra innan man tecknar upp sig på ett lån

Precis som att det idag finns en mängd olika långivare som man kan vända sig till så finns det också en rad olika jämförelsetjänster, såsom exempelvis den man hittar på https://finansruset.se. Detta är det absolut bästa sättet att skaffa sig en överblick kring det som erbjuds och är en ovärderlig resurs att använda sig av för att hitta det bästa och mest förmånliga lånet. 

Samtidigt är förmåner och räntor inte allt. Det är också väldigt viktigt att du känner dig trygg i företaget eller banken som du lånar pengar ifrån och om du får en dålig känsla av en långivare får du själv ta ställning till huruvida någon extra halv procentenhet är värt det, eller om du kan tänka dig att betala lite extra i ränta för en högre upplevd trygghet. 

Vad är ett förnuftigt ändamål att låna pengar för? 

Vad är ett förnuftigt ändamål att låna pengar för? 

Ett lån som man tecknar upp sig på bör ha ett praktiskt ändamål och allra helst vara värdeskapande. Några exempel på detta kan vara ett köp av en bostad eller renovering av nuvarande bostad.

Detta är någonting som över tid har visat sig vara värdeskapande och tenderar därför att anses som bra lån. Det kan också röra sig om att man måste göra ett helt nödvändigt inköp, såsom exempelvis en bil.

Ett annat lån som kan vara klokt att teckna upp sig på för vissa personer är det som kallas för samlingslån. Precis som namnet antyder så är detta ett lån som man tecknar upp sig på för att samla dyra lån och krediter under ett och samma paraply med målsättningen att över tid spara pengar. Detta kan vara en bra lösning för vissa, men innebär inte att alla med olika smålån kan spara pengar. 

Vad anses vara ett dåligt ändamål för lånade pengar? 

Man bör aldrig låna pengar för att konsumera. Därför bör man istället för att låna pengar för exempelvis resor eller tatueringar försöka spara. Även om det kan vara jobbigt så är det en mycket dum idé att skuldsätta sig för någonting som inte är värdeskapande. 

Johanna Nordström Ring Polisen – en bejublad humorturné

Johanna Nordström Ring Polisen är en humorshow som gått på turné runt om i...

Marie eller Maria Johansson – som att leta efter en nål i en höstack

Maria Johansson är ett av Sveriges vanligaste namn. Det finns därmed en mängd kvinnor...

Hedvig Eleonora kyrka, kyrkan som byggdes i etapper

1672 blev Ladugårdslandet, som senare blev Östermalm, en egen kyrkoförsamling. Därmed fanns behovet av...

International Bar, ett uttryck med många betydelser

Att hålla reda på begrepp och uttryck kan vara både värdefullt och helt avgörande....

Johan Nystrom – svenskt kvalitetskaffe

Johan & Nystrom är ett känt, svenskt företag som rostar kaffe. Företaget grundades år...

Experium Sälen – när du fått nog av naturen

Experium Sälen är ett slags upplevelsehus som ligger mitt i Lindvallen, Sälen, med roliga...

Banja Luka — den gröna staden

Banja Luka är den näst största staden i Bosnien Hercegovina. Precis som den var...

Schysst käk vill förändra fredagsmyset

Schysst käk är ett matföretag som erbjuder produkter för att kunna göra hemmakebab. Det...

Relaterade inlägg

Johanna Nordström Ring Polisen – en bejublad humorturné

Johanna Nordström Ring Polisen är en humorshow som gått på turné runt om i...

Marie eller Maria Johansson – som att leta efter en nål i en höstack

Maria Johansson är ett av Sveriges vanligaste namn. Det finns därmed en mängd kvinnor...

Hedvig Eleonora kyrka, kyrkan som byggdes i etapper

1672 blev Ladugårdslandet, som senare blev Östermalm, en egen kyrkoförsamling. Därmed fanns behovet av...