HomeBloggBanja Luka — den gröna staden

Banja Luka — den gröna staden

Published on

Banja Luka är den näst största staden i Bosnien Hercegovina. Precis som den var känd som den gröna staden under sin tid i det forna Jugoslavien, så är Banja Luka även nu mest känd för sina stora och frodiga grönområden. Unikt i ett landskap som är ganska torrt och stenigt.

Snabba fakta om Banja Luka

Ligger var?I nuvarande Bosnien Hercegovina
Invånare?Ungefär 250 000
Namnet betyder?Banja Luka tolkas ungefär “Bans äng”
Borgmästare?Dragoljub Davidovic

Att anlända till Banja Luka flygplats

Banja Luka international airport, eller på svenska Banja Luka flygplats, är belägen i den nordvästra delen av Bosnien Hercegovina. Ungefär femton mil nordväst om huvudstaden Sarajevo. Flygplatsen ligger på en höjd av 121 meter över havet. Flygplatsen kallas även för Mahovljani Airport. Om du vill ta flyg till Banja Luka, kan du flyga hit från både Malmö Sturup och Stockholm. Wizzair flyger till Banja Luka från Malmö Sturup, eller flyg till Banja Luka med Ryanair från Göteborg Landvetter eller Stockholm Arlanda. 

Om du hör orden aerodrom Banja Luka eller Banja Luka aerodrom, så betyder det helt enkelt Banja Luka flygplats. Aerodromi betyder flygplats på landets språk. Banja Lukas flygplats byggdes 1976, men blev renoverad under åren 2002 och 2003, inför påvens besök i landet. I dag är det en modern och hårt trafikerad flygplats med flyg från många olika destinationer.

Hyr bil i Banja Luka

Väl på flygplatsen kommer du högst troligt att se skyltar med texten “rent a car, Banja Luka”. Och det kan vara en god idé att hyra bilen redan på flygplatsen. I varje fall om du har för avsikt att hyra bil. Du spar då transfer in till de centrala delarna av Banja Luka. Pris på hyrbil är dessutom ofta bättre ute vid flygplatsen. 

Flygplatsen ligger cirka tjugotre kilometer från de centrala delarna av Banja Luka. Vägen mellan flygplatsen och staden är en modern och fin motorväg men också den är stundtals hårt trafikerad. Flyger du Wizzair Malmö – Banja Luka kan du få rabatt hos vissa hyrbilsfirmor. Det samma gäller säkerligen även om du flyger med Ryanair från Göteborg eller Stockholm. Välj gärna en enkel mindre bil, som är smidig att köra och parkera i de trånga utrymmen som förekommer i Bosnien, men glöm inte AC om du kommer hit på sommaren.

Har man väder i Banja Luka?

Ja, som på alla platser har man väder. Bättre eller sämre, det är vars och ens egen sak att avgöra. Hur är då vädret i Banja Luka? Banja Luka väder är varmt och torrt sommartid. Temperaturen under sommarmånaderna juni, juli och augusti, ligger ofta en bra bit över trettio grader mitt på dagen, och värmen stannar kvar över kvällen. Nätterna kan dock upplevas kyliga med medelhavsmått mätt. 

Hösten är hyfsat ljummen med en temperatur på knappa tjugo grader i oktober. Men från mitten av november och fram till mars råder ett klimat som påminner om en sydsvensk vinter. Det är inte ovanligt med minusgrader. Våren kommer i början av april med temperaturer runt femton grader. Våren är också den regnigaste perioden på året. Om du Googlar  “banja luka vrijeme” hittar du den lokala väderprognosen.

Banja Luka cevapcici

Staden Banja Luka har även gett namn åt ett uppskattat livsmedelsmärke som bland annat tillverkar cevapcici. Cevapcici är något av en nationalrätt i Bosnien Hercegovina och den serveras gärna med kryddstark ajvar och pasta, ris eller stekt potatis. Vill du veta vad som händer i Banja Luka är det dagstidningen Nezavisne Novine Banja Luka som gäller. Tyvärr finns varken tidningen eller nätupplagan på engelska, så behärskar du inte språket får du skaffa en tolk som kan översätta. En annan nättidning är populära banja luka novosti 24 sata. 

Att resa till Banja Luka är annorlunda än att resa till de traditionella medelhavsländerna Spanien, Portugal, Grekland och Italien. Här är känslan av österns kultur starkare, priserna lägre, och husen mer slitna. Fortfarande gör det gamla kommunistiska Jugoslavien sig påmint, men folket här har en stark nationalism och arbetar hårt för att lyfta sitt älskade Banja Luka.

Detta vill du inte missa i Banja Luka:

  • Terhat Pasha Mosque
  • Äta Cevapcici
  • Trdava Kastel (Medeltida fort vid floden)
  • Slijvovica- Ett lokalt fruktbrännvin

Johanna Nordström Ring Polisen – en bejublad humorturné

Johanna Nordström Ring Polisen är en humorshow som gått på turné runt om i...

Marie eller Maria Johansson – som att leta efter en nål i en höstack

Maria Johansson är ett av Sveriges vanligaste namn. Det finns därmed en mängd kvinnor...

Hedvig Eleonora kyrka, kyrkan som byggdes i etapper

1672 blev Ladugårdslandet, som senare blev Östermalm, en egen kyrkoförsamling. Därmed fanns behovet av...

International Bar, ett uttryck med många betydelser

Att hålla reda på begrepp och uttryck kan vara både värdefullt och helt avgörande....

Johan Nystrom – svenskt kvalitetskaffe

Johan & Nystrom är ett känt, svenskt företag som rostar kaffe. Företaget grundades år...

Experium Sälen – när du fått nog av naturen

Experium Sälen är ett slags upplevelsehus som ligger mitt i Lindvallen, Sälen, med roliga...

Schysst käk vill förändra fredagsmyset

Schysst käk är ett matföretag som erbjuder produkter för att kunna göra hemmakebab. Det...

Bra saker att tänka på innan man lånar pengar 

Att teckna upp sig på ett lån är i många fall det enda rimliga...

Relaterade inlägg

Johanna Nordström Ring Polisen – en bejublad humorturné

Johanna Nordström Ring Polisen är en humorshow som gått på turné runt om i...

Marie eller Maria Johansson – som att leta efter en nål i en höstack

Maria Johansson är ett av Sveriges vanligaste namn. Det finns därmed en mängd kvinnor...

Hedvig Eleonora kyrka, kyrkan som byggdes i etapper

1672 blev Ladugårdslandet, som senare blev Östermalm, en egen kyrkoförsamling. Därmed fanns behovet av...