Blogg

Fem myror är fler än fyra elefanter – ett tidlöst barnprogram med kultstatus 

Fem myror är fler än fyra elefanter är ett kultklassat barnprogram som sändes första gången i Sveriges Television mellan åren 1973-1975. Det är ett roligt program där små barn får lära sig begrepp som är viktiga när de sedan börjar skolan och ska lära sig läsa, skriva och räkna. 

Snabbfakta om Fem myror är fler än fyra elefanter:

Genre Barnprogram
ProduktionBengt Linné för Sveriges Television, 1973-1975
Julkalender År 1977 
Antal avsnitt Ursprungligen 30 avsnitt (28 avsnitt i julkalendern) 
Längd per avsnitt30 minuter
Format 4:3

Producenterna lånade en genial idé för att lära barn att räkna

Fem myror är fler än fyra elefanter är ett svenskt barnprogram från sjuttiotalet som fortfarande är populärt hos barn idag. Programmet liknar det amerikanska barnprogrammet Sesame Street i sin geniala utformning, och det finns också idéer som är lånade därifrån. Det riktar sig till barn i förskole- och lågstadieår och är pedagogiskt på ett underhållande och involverande sätt, så att barnen blir nyfikna på bokstäver, läsande, logik och siffror. 

Fem myror är fler än fyra elefanter producerades och sändes första gången i Sveriges Television mellan åren 1973-1975 i det som då var kanalen TV2 (nuvarande SVT2). 

Den berömda programledartrion bestod av:

  • Magnus Härenstam
  • Brasse Brännström
  • Eva Remaeus 

Magnus, Brasse och Eva sjunger sånger, spelar rolig teater och lär barnen om bokstäver, svenska språket och enkel matematik på ett kul och pedagogiskt sätt. Ett begrepp som lärs ut redan i programmets intro är att även om fem små myror upplevs som mindre än fyra stora elefanter, så är fem myror alltid fler än fyra elefanter. Syftet är att barnen ska lära sig begrepp som är bra att kunna när de sedan börjar skolan. 

Andra medskapare

Andra medskapare, förutom programledarna, är producenterna och manusskrivarna Bengt Linné och Lasse Haglund. Bengt Ernryd skrev musiken och Magnus och Brasse skrev sångtexterna. Monica Zetterlund och Tomas Löfdahl gör berättarrösterna till de animerade sketcherna.  

I varje avsnitt – Magnus, Brasse och Eva

Varje avsnitt handlar om en speciell bokstav och siffra som gestaltas på ett lekfullt sätt av programledarna Magnus, Brasse och Eva. 

Programledarnas olika roller

Magnus spelar petig besserwisser, medan Brasse hela tiden tabbar sig på ett charmigt sätt och försöker gömma att han egentligen inte kan läsa. Eva är den ordentliga, som ger en balans mellan Magnus och Brasse som ofta tjafsar på grund av sina olikheter. Men hon är också den glittriga kontrasten till Magnus och Brasses nedtonade stil.

Lattjo-lajban-lådan – en klassiker

Ofta sjunger trion finurliga låtar, spelar sketcher och leker lekar. En populär lek som återkommer i många av avsnitten är Brasses Lattjo-lajban-låda. Det är en låda som Brasse tar upp fyra olika djur ur, och så ska Magnus och Eva gissa vilka djur som hör ihop med varandra, och vilket djur som inte passar in. Magnus och Eva ger alltid tråkiga “vanliga” svar, som är svaret en vuxen skulle gissa, medan Brasse alltid säger att det är “fel, fel, fel” och ger ett mycket fiffigare svar – som ett barn med deras okonventionella syn på världen skulle kunna svara. 

Lattjo-lajban-lådan har blivit en klassiker, och många citerar fortfarande Brasses “fel, fel, fel” med hans finurliga uttryck. Brasse är den som speglar barnets fantasifulla perspektiv, och även om han verkar okunnig så överlistar han de mer vuxna karaktärerna som Magnus och Eva representerar.

Blev älskad julkalender

År 1977 återkom programmet som julkalender i en nerklippt och anpassad version, med några tillägg. Julkalendern började det året sändas den 27:e november för att hinna med en bokstav varje dag. Bokstäverna kom dock inte i alfabetisk ordning, utan började med bokstaven H och fortsätter med bokstäverna Y och E. Därefter följer bokstaven S, och så vidare med bokstäver utan inbördes ordning. Bokstaven för dagen motsvarade luckan i julkalendern. 

Fem myror är fler än fyra elefanter har röstats fram som en av de mest älskade julkalendrarna. 

Fem myror är fler än fyra elefanter som hoodie

Idag har Fem myror är fler än fyra elefanter kultstatus, och föräldrar tittar nostalgiskt på programmet med sina egna barn. Du kan streama julkalender-avsnitten på SVT play eller köpa på VHS eller DVD. 

Även böcker och spel som bygger på TV-serien går att få tag på. Det finns till och med hoodies med illustrationer från Fem myror är fler än fyra elefanter.