Blogg

Filmer och tv-program med per oscarsson

Filmer och TV-program med Per Oscarsson

Inbäddad i svensk filmhistoria hittar vi den legendariska skådespelaren Per Oscarsson. Känd för sina intensiva och gripande framträdanden har han skapat några minnesvärda ögonblick på både filmduken och tv-rutan. Får vi dyka djupare in i Oscarssons film- och TV-värld?

Per Oscarsson: Storheten i svensk film och television

Med över 60 års karriär har Per Oscarsson blivit ett namn som är synonymt med svensk film- och tv-historia. Har du lagt märke till den subtila djupet i hans rollporträtt? Eller känslan av äkthet som strömmar från hans karaktärer? Utan Oscarsson skulle svensk film och tv inte vara densamma.

Filmer med Per Oscarsson

En av Oscarssons mest berömda roller är kanske hans Tolstoj-inspirerade roll i ”Hunger” från 1966, en film som skildrar författarens resa mot existentiell och fysisk utmattning. Oscarssons inlevelserika tolkning gav filmen en rik och disciplinerad prestation som fortfarande hyllas världen över.

Film Roll År
Hunger Pontus 1966
Sömnen Arthur 1972
Offret Fader Alexander 1986
Dödlig drift Kurt 1999

TV-program med Per Oscarsson

Per Oscarsson har också lämnat ett djupt avtryck på svensk tv. Vem kan glömma hans oförglömliga framträdanden i TV-serien ”Mannen från Mallorca” eller hans komplexa karaktär i tv-filmen ”Stadsbudets son”?

  • 1980 – ”Mannen från Mallorca”
  • 1967 – ”Stadsbudets son”
  • 1992 – ”Sommar”

Slutände

Per Oscarsson kommer alltid att bli ihågkommen som en enastående skådespelare, vars dedikerade insatser i filmer och TV-program gjorde honom till en av de mest beundrade figurer på svensk film- och tv-scen. Vad skulle svensk film och tv vara utan sin eviga stjärna Per Oscarsson? Från ”Hunger” till ”Stadsbudets son”, Oscarssons verk kommer fortsätta att inspirera och beröra publiken år efter år.