Blogg

Hur gör man pannkakor?

Knappast någon rätt är på samma gång så klassisk och så variationsrik som pannkakor. De kan ätas som traditionsenlig efterrätt till ärtsoppa eller som lunch med hackad rödlök och crème fraiche. De finns i olika versioner över hela jorden, från platta svenska till fluffiga amerikanska. Så hur gör man pannkakor? Svaret är att det är enkelt!

Det enklaste receptet på vanliga pannkakor är att utgå från måttet 1 x 1 x 2. Om man vill göra pannkakor för en person vispar man helt enkelt ihop:

  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk

Sedan ökar man receptet efter hur många man vill göra pannkakor till. Man rör helt enkelt ihop ingredienserna och steker tunna pannkakor i en stekpanna.

Hur gör man amerikanska pannkakor?

Amerikanska pannkakor är ungefär som svenska men de är mindre och fluffigare. De är utmärkta till frukost och serveras gärna med lönnsirap. Man gör nästan som med svenska pannkakor men istället följer man måttet 1 x 2 x 2 och tillsätter dessutom lite bakpulver. En frukost lagom för två personer innehåller då:

  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk bakpulver

Man kan göra en lite lyxigare variant genom att tillsätta en matsked smält smör till smeten. Det är så man gör amerikanska pannkakor.

Pannkakor utan mjölk och ägg

Det går alldeles utmärkt att göra pannkakor utan mjölk och ägg. Man kanske kommer på att man vill ha pannkakor en tidig morgon och inser att någon av ingredienserna saknas eller så kanske man vill ha veganska pannkakor.

Mjölk går bra att byta ut mot ett veganskt alternativ. Man kan även göra pannkakor på vatten. Man använder då lika mycket vatten som mjölk men man tillsätter någon matsked rapsolja och en tesked socker till smeten. Man kan också behöva ha i lite mer mjöl än vanligt.

Hur gör man pannkakor utan ägg då? Ägg går bra att utesluta helt från receptet, så länge man har i mer vetemjöl. Om man gräddar pannkakor utan ägg får man dock tänka på att låta smeten svälla ordentligt och att använda ordentligt med matfett när man steker pannkakorna, eftersom de har lättare att fastna i stekpannan än traditionella pannkakor.