Blogg

Vad innebär Hb och hur lågt blodvärde kan man ha?

En stor del av blodets funktion är att transportera syre från lungorna och vidare ut i kroppen. I de röda blodcellerna finns något som kallas hemoglobin eller Hb. Det är hemoglobinets uppgift att transportera syret. Hur många gram hemoglobin som finns i en liter blod mäts med hjälp av ett blodprov. Detta värde kallas blodvärde. 

Om en läkare nyligen har undersökt ditt blodvärde funderar du säkert på –Vad är ett normalt blodvärde och hur lågt blodvärde kan man ha? Normalvärdet för kvinnor ligger på över 120 g/L hos kvinnor och över 130 g/L hos män. Det innebär alltså att kvinnor bör ha mer än 120 gram hemoglobin per liter blod. Siffrorna är lite lägre hos båda könen när man är över 80 år.

Måste lågt Hb innebära cancer?

När man är sjuk eller tar prover för olika saker är det många som oroar sig för det absolut värsta. Det är även oftast mardrömsscenarion som man läser om på löpsedlar, eftersom dessa säljer bättre än historien om Greta som mådde bra och levde ett stillsamt litet liv.

Den vanligaste orsaken till lågt Hb är anemi eller järnbrist, som det också kallas. Att äta en kost rik på järn eller ta järntabletter brukar hjälpa. Tips vid lågt blodvärde brukar vara att äta järnrik mat tillsammans med mat som innehåller C-vitamin. Vitaminet gör det lättare för kroppen att ta upp järn. Mat som innehåller mycket järn är

  • Blodpudding
  • Kött, fisk ägg, inälvsmat
  • Spenat, potatis, frön och nötter

Lågt blodvärde behöver inte vara farligt, men om du oroar dig över dina värden kan du äta en macka med leverpastej och dricka ett glas apelsinjuice.