Blogg

Hur länge är man förkyld och hur lindrar du din förkylning?

Förkylning är den vanligaste infektionen och de flesta drabbas några gånger per år. Ännu oftare om man har småbarn, eller arbetar med barn. För de flesta är förkylningar inte farliga och man mår bättre redan efter några dagar. Men när man ligger där med igentäppt näsa och rosslig hosta är det lätt att tro att det ska hålla i sig för evigt. Då kan det vara trösterikt att få svar på frågan “hur länge är man förkyld?”.

En vanlig förkylning varar mellan sju och tio dagar, men det kan ta både kortare och längre tid innan man känner sig bättre. Om man har hosta kan det ta flera veckor innan den försvinner – det är helt normalt. 

Hur länge är man normalt förkyld med feber?

Förkylning smittar genom virus och går över av sig själv. Du behöver sällan söka vård för en förkylning, men det finns saker du kan göra för att lindra symptomen. Vissa människor svär att en så kallad nässköljare hjälper vid allt från allergi till förkylning och bihåleinflammation. Nässköljare och nässprutor brukar finnas på apotek.

Ett lite vanligare hjälpmedel är nässpray. Tänk dock på att följa anvisningarna på förpackningen och endast använda nässpray under en begränsad tid.

Om du har ont i halsen kan det kännas lindrande att dricka varmt te, äta glass eller använda halstabletter. Vid feber kan du använda febernedsättande medicin, men även här är det viktigt att följa anvisningarna. Feber vid förkylning brukar inte vara mer än fyra dygn.

Om du har frågor kring förkylningar eller funderar på hur länge man smittar när man är förkyld kan du vända dig till 1177. De har både en hemsida och rådgivning via telefon.