Blogg

Vem och hur gammal är VC Barre?

VC Barre är en svensk hiphop-artist med turkiska och kurdiska rötter. Han är uppvuxen i Märsta och har tillsammans med rapparen Adaam grundat skivbolaget och hiphopkollektivet Grind Gang Music. 

VC Barre, som egentligen heter Baran Çelik, föddes år 2003. År 2020 släppte han två låtar, varav den ena var tillsammans med Adaam. Barre var då bara sjutton år gammal. Förutom hans låtsläpp och skivbolag hamnade Barre även i rampljuset när hans vän och hiphopkollega Einar sköts till döds i oktober 2021. Barre hade umgåtts med Einar samma kväll och publicerade filmer på dem båda tillsammans på sin Instagram. 

Hur gammal är VC Barre alltså? Endast 19 år. Trots sin ringa ålder har Barre nått framgångar på den svenska hiphopscenen. På Spotify har hans musik över 600 000 lyssnare i månaden och hans instagramkonto har över 100 000 följare, trots att han postar mycket sporadiskt och endast har femton inlägg.

Var kommer VC Barre ifrån?

Både Barre och Adaam kommer från Valsta, Märsta, och det är även därifrån han har hämtat sitt namn. VC står för Valsta Centrum och Barre är ett smeknamn på hans förnamn Baran. Redan 2019 rappade han på Instagram, men då under namnet Baran Vad. Det var hans vän och kollega Adaam som övertalade honom om att satsa på musiken lite mer seriöst. 

Om du har sett bilder eller videor på den unge Barre har du kanske senare googlat “vc barre längd” då han ser ut att vara mycket längre än sina kollegor. När han hade en frågestund på sin Instagram fick han även där frågan. Svaret är, enligt Barre själv, 190 centimeter lång.