Blogg

Hur många dagar är det kvar till Halloween?

Halloween är en stor högtid i Sverige. Dagen ger oss möjlighet att verkligen ta ut svängarna med utklädningen. Häxor, zombies, poliser och blå gubbar. Ja, det är verkligen en glad högtid trots de ofta otäcka utstyrslarna. Barn går bus-eller-godis medan ungdomar och vuxna anordnar maskeradfester. 

Om det inte är festen som lockar finns det även andra aktiviteter att göra under Halloween. Göra lyktor av urkarvade pumpor, besöka hemsökta hus eller se på skräckfilmer. Den efterlängtade högtiden närmar sig och många undrar: Hur många dagar är det kvar till Halloween?

Högtider och andra viktiga datum

Det gäller att vara ute i god tid med planeringen inför högtiderna. För att hinna köpa hem rätt utstyrsel, gåvor eller pynt så gäller det att veta när högtiderna är. Här går vi igenom några av Sveriges viktiga högtider och datumen då de inträffar. 

Hur många dagar är det kvar till nyår? 

Nyår firas 31 december. Många är vakna fram till tolvslaget när de firar in det nya året, och upplever när klockan går över till 00:01 den första januari.

Hur många dagar är det kvar till Alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag infaller den 14 februari. Så om det inte råkar vara på kvällen den 13 februari när du läser detta, finns det fortfarande gott om tid att förbereda en perfekt kärleksgåva till partnern. 

Hur många dagar är det kvar till påsk?

Påsk byter datum från år till år. 2023 infaller påsken under slutet av vecka 14 och början av vecka 15 – den sjunde till tionde april.

En annan högtid som hålls samtidigt som kristendomens påsk är muslimernas heliga högtid Ramadan. Det är en fasteperiod som skiljer sig mycket från påsken – inte minst med tanke på att det är under påsken som de kristna svenskarna köper som mest godis och ägg. 

Hur många dagar är det kvar till Halloween?

Halloween infaller den 31 oktober 2022. Högtiden infaller samma dag i USA som i Sverige. Många entusiastiska firare av Halloween börjar fundera över årets aktiviteter och utstyrsel redan på vårkanten.  

Halloween – inte att förväxla med allhelgonahelgen

Allhelgonahelgen är, jämfört med den uppsluppna Halloween, en allvarlig högtid. Allhelgona är en gammal svensk tradition. Under allhelgonahelgen, som alltid infinner sig under november månad, besöker vi kyrkogårdarna för att tända ljus och minnas dem vi förlorat.

Det är viktigt med högtider som har olika syften. Vi behöver dem för att skratta, minnas och för att umgås med familj och vänner. För dem som redan nu längtar till den glada skrämselhögtiden undrar – hur många dagar är det kvar till Halloween? Ja, det beror ju när i tiden man befinner sig. Från den första augusti är det endast 91 dagar kvar.