Blogg

Hur mycket är en bitcoin värd och vad kostade den tidigare?

Precis som andra valutor varierar bitcoin i värde. Kursen sjunker och stiger beroende på marknaden och förhållandet till den svenska kronan. När bitcoin först lanserades år 2009 kunde man inte utföra transaktioner, utan endast skicka bitcoin mellan varandra. Kommande år, 2010, kostade en bitcoin 0,08 dollar. Om du var en av dem som redan då trodde på kryptovalutan och investerade är det bara att gratulera. 

Bitcoin steg sakta i värde under de kommande åren, men det var först under 2014 som det verkligen började hända saker. Då nådde värdet upp till tusen dollar. Hur mycket är en bitcoin värd idag? Inte mindre än drygt 200 000 svenska kronor. Just nu är det därför ovanligt att nya köpare köper en hel bitcoin. Att köpa delar av bitcoin är idag normen, vilket man kan förstå med tanke på priset. 

Hur ser man hur mycket ens bitcoin är värda? 

När bitcoinvärdet började krypa uppåt blev det stora nyheter kring en man som tidigt investerade i valutan, men sedan dess hade glömt lösenordet. Medier över hela världen rapporterade om den förtvivlade mannen som var utelåst från sitt konto, värt flera miljoner. Till sist gav han upp och har lagt sin tilltro till att kryptografer i framtiden ska kunna hjälpa honom. En minst sagt ovanlig och frustrerande situation!

Om du äger bitcoin och funderar på hur mycket de är värda får du svaret genom en enkel googling. Där visas värdet i realtid och du kan enkelt följa kursens utveckling. Kanske har du is i magen och vågar vänta på att kursen ska stiga ytterligare, eller så är du sugen på att sälja av allt med en gång.