Blogg

Marie eller Maria Johansson – som att leta efter en nål i en höstack

Maria Johansson är ett av Sveriges vanligaste namn. Det finns därmed en mängd kvinnor (och några få män) att leta bland för att hitta just den person du söker. Även namnet Marie Johansson, ensamt eller i kombination med andra namn, som Ing-Marie, Rose-Marie eller Marie-Louise är vanliga. Nedan kommer information om en liten del av alla dessa människor.

Snabbfakta Maria Johansson

MariaSveriges tredje vanligaste tilltalsnamn
MariePå plats tio över Sverige vanligaste tilltalsnamn
JohanssonSveriges andra vanligaste efternamn
En känd Maria JohanssonHon som spelade Tjorven i Saltkråkan

Maria Johansson – Sveriges vanligaste namn

Det sägs att Maria Johansson är Sveriges vanligaste namn. 82 900 personer i Sverige har Maria som tilltalsnamn. Totalt heter drygt 441 000 svenskar Maria. Av dem är 812 män. Som tilltalsnamn kommer Maria därmed på tredje plats på listan över Sveriges vanligaste namn.

Förnamnet Marie är inte fullt så vanligt som Maria. Men det kommer ändå på tionde plats på listan över Sveriges vanligaste tilltalsnamn på kvinnor. Drygt 42 000 kvinnor heter så.

Johansson – inte längre vanligast

Efternamnet Johansson låg länge på första plats i Sverige. Men numera är namnet Sveriges andra vanligaste efternamn. Nästan 220 000 personer heter så.

Att söka på namnet Maria – eller Marie – Johansson och hitta rätt person kan därmed vara som att leta efter en nål i en höstack. Vem är det du letar efter av alla dessa tusentals personer?

Tjorven spelades av Maria Johansson

En av de mest kända personerna med namnet Maria Johansson är hon som spelade Tjorven i tv-serien och filmerna om Saltkråkan. Hon föddes 1956 och blir alltså 67 år i år. Men när den första serien spelades in var hon i sjuårsåldern. Hon fortsatte sedan som skådespelare ända fram till 1998. 

Ett urval av de filmer Maria Johansson medverkat i:

  • Saltkråkan (tv-serie) – 1964
  • Fyra olika långfilmer om Saltkråkan – 1964-1967
  • Tuppen – 1981
  • Den enfaldige mördaren – 1982
  • Liv i luckan med julkalendern – 1988
  • Juloratoriet – 1996
  • Glöm inte mamma (tv-serie) – 1988

Efter det har hon arbetat som regissör under flera år. Senare doktorerade hon i praktisk teatervetenskap. Hon kan titulera sig professor vid Stockholms dramatiska högskola. Maria Johansson har två vuxna söner och en särbo.

Anna-Maria Johansson – handbollsspelaren

En av alla kvinnor med namnet Anna-Maria Johansson var handbollsspelare. Hon är född 1982 och är alltså 42 år i år. Efter att ha vunnit SM-guld 2008 ville Anna-Maria satsa på en proffskarriär. Efter att ha hoppat runt mellan flera olika lag skrev hon proffskontrakt med det franska laget Metz 2012. Men hon bröt kontraktet eftersom hon blev gravid. 

Hon spelade i OS 2012, då hon var gravid. 2013 kom hon tillbaka, nu i Skövde HF. Hon fortsatte med handbollen fram till år 2016. Då var hon 34 år gammal. Numera är hon gymnasielärare i idrott och ekonomi.

Rose-Marie Johansson med koppling till Centerpartiet

Marie Johansson och olika kombinationer av dubbelnamn är också väldigt vanligt. En kvinna med namnet Rose-Marie Johansson är mamma till Centerpartiets ledare Annie Lööf. Men för den som söker på Annie Lööf och Rose-Marie Johansson får upp en till kvinna med det namnet som också har anknytning till Centerpartiet och därmed Annie Lööf. Hon finns i kansliet i Flen och kan, enligt Centerpartiets hemsida, “svara på frågor om Centerpartiet i Sörmland”.

Ewa-Mari Johansson är fotograf

En Ewa-Mari (och alltså inte Eva Marie) Johansson är fotograf. Hon har fotograferat för bland annat Vogue, Cosmopolitan och Elle. På hennes hemsida finns massor av fantastiska fotografier att beskåda.

1000 stycken Britt-Marie Johansson

Söker du på Britt Marie Johansson får du nästan 1000 träffar på hitta.se. Så även här gäller det att vara mer specifik. En Britt-Marie Johansson är universitetslektor och docent i Sociologi vid Lunds universitet till exempel.

Regionråd Ann-Marie Johansson

Ett annat vanligt namn är Ann-Marie Johansson. Nästan 1200 träffar får den som söker på hitta.se på det namnet. En av dem är politiker för Socialdemokraterna. Hon har varit politiker i 24 år och bland annat varit regionråd och regionstyrelsens ordförande i Region Jämtland Härjedalen. Il det senaste valet, 2022, ställde hon dock inte upp.

Ing-Marie Johansson i Göteborg

Ett namn som är något ovanligare är Ing-Marie Johansson. Här hittar du drygt 200 personer på hitta.se. En av dem är universitetslektor vid Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Kim Marie Johansson från Boden

Kim Marie Johansson hette tidigare Kristoffer Johansson. Han dömdes för styckmord på sin flickvän i Boden och har senare genomgått könskorrigering. I samband med det gjordes namnbytet.