Blogg

Maria Nilsdotter – en smyckesdesigner med ett ben i sagans värld 

En smyckedesigner som kommit att hamna i strålkastarljuset de senaste åren är Maria Nilsdotter. Med sina fantasifulla smycken har hon kommit att bli en favorit hos många, och även lyckats frälsa kändiseliten. Tillsammans med bland andra Barncancerfonden har Maria Nilsdotter även bidragit till välgörenhet med sina smycken.

Några snabba fakta om Maria Nilsdotter 

Namn:Maria Nilsdotter 
Född:1981 i Stockholm 
Aktiv sedan:2007
Maria Nilsdotter återförsäljare:NK, Wakakuu med flera

Maria Nilsdotter smycken blev snabbt eftertraktade 

Maria Nilsdotters karriär startade direkt efter hennes examen som smyckedesigner från Central Saint Martins college of art and design. Denna examen plockade Nilsdotter ut år 2007 och samma år var hennes eget smyckesmärke ett faktum. 

För att göra sina smycken unika och åtråvärda tillverkade Maria Nilsdotter allt för hand till en början. Att äga ett Maria Nilsdotter halsband var med andra ord något väldigt speciellt till en början och något som var få förunnat. Maria Nilsdotter hamnade inte på rea och fanns inte att hitta begagnat. Tidigt hittade Nilsdotter sin inspiration i natur samt nordisk mytologi och hennes skapelser var ofta fantasifulla och spännande.

Tidigt kunde kunderna skönja en röd tråd i Maria Nilsdotters kreationer. Det drömska, sagolika och mystiska blev snabbt ett återkommande tema och visst var det Maria Nilsdotter man valde för att ge outfiten ett oväntat men vackert inslag. Ett exempel på detta oväntade element var Maria Nilsdotters visning för AW16 då gästerna välkomnades till den spektakulära showen med hjälp av en livs levande ballerina. Med just denna visning blev Nilsdotter även den första smyckesdesignern att visa sin kollektion i stora salen på Berns i Stockholm.

Maria Nilsdotter halsband, ring och örhänge – en hommage till Bröderna Lejonhjärta 

Under 2018 kunde Astrid Lindgren-fantaster lägga vantarna på en Maria Nilsdotter ring med inspiration från Astrids saga Bröderna Lejonhjärta. I kollektionen fanns även halsband och örhängen. Just örhängena kom att bli uppmärksammade i svensk media när Kronprinsessan Victoria valde att bära dessa under utdelningen av Polarpriset. 

Inspirationen till kollektionen hämtade Maria Nilsdotter från Jesper Walderstens illustrationer till nyutgåvan av Bröderna Lejonhjärta. Formspråket i både boken och smyckeskollektionen var avskalad och elegant och Maria Nilsdotter har själv beskrivit hur inspirerad hon blev så fort hon såg Walderstens illustrationer.

Att Maria Nilsdotter smycken kommit att bli populära fick formgivaren ett tydligt kvitto på år 2019 när hon utsågs till årets assessoardesigner på ELLE-galan. I motiveringen till priset beskrev juryns Nilsdotters kärlek till hantverk och beskrev hennes arbete som sagoskimrande. I en intervju efter segern berättade Nilsdotter att hennes förhoppning med sina smycken är att de ska berätta små historier – både för den som väljer att köpa smycket, men också komma att bli en del av bärarens kommande historia.

2022 öppnade Maria Nilsdotter butik med sagolik interiör 

Precis som många andra svenska designers valde Maria Nilsdotter att förlägga sin flaggskeppsbutik i Sveriges huvudstad. Butiken, som placerades på Mäster Samuelsgatan 3, inreddes på ett ytterst fantasifullt sätt med ett stort träd som mittpunkt i butiken. Besökare vid öppningen beskrev butikens interiör som mystisk med mörka inslag blandat med guld. För att få till rätt känsla i butiken hade Nilsdotter arbetat nära inredningsdesignern Daniel Östlund och arkitekten Jonas Hultman. Ett lyckat samarbete, och ett vackert ansikte utåt för den som söker ”Maria Nilsdotter återförsäljare – Stockholm”.

Utöver smycken har Maria Nilsdotter även formgivit andra ting under sina år i designvärlden. 2018 tog hon fram en mycket exklusiv och eftertraktad champagnelåda åt märket Maison Mumm. Tanken med lådan var att den, efter att champagnen hade druckits upp, skulle kunna fungera som smyckesförvaring. 

Nilsdotter har även arbetat en hel del med att bidra till välgörenhet. Med sin lilla enhörning har Nilsdotter valt att bidra med 30 % av smyckets intäkter till Barncancerfonden. Att det blev just en enhörning som fick förkroppsliga denna goda gärning förklarade Nilsdotter med att enhörningen står för barns gränslösa fantasi.

Maria Nilsdotter valde fyra olika utföranden på sin enhörning:

  • Som berlock med kedja i återvunnet silver
  • Som berlock med kedja i förgyllt silver
  • Som örhänge tillverkat i silver, hängandes i en liten creol
  • Som örhänge i förgyllt silver, hängandes i en liten creol.